Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 20:38 - В епохата на Израждането
Автор: indi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1852 Коментари: 6 Гласове:
7



Точно така. С всеки изминал ден се убеждавам, че страната ни е в епохата на културния и духовен упадък, на израждането на обществото и бавната му гротескна трансформация. Нещо се е случило. Някакъв вирус вероятно разпростира метастазите си и превръща културата в рудиментарен орган в обществения организъм.

Заставям се да вярвам, че тази епоха ще остане като времеви откъс с преобладаваща облачност на небето на историята. Облачност, която ще отмине ,както ще отмине и тази епоха. Че е част от развитието на обществото, както пълзенето е част от развитието и растежа на човека.

Пролет е. И е хубаво, и е слънчево навън( природата е постоянна в красотата и ценностите си!) , а на ме ми се плаче и...признавам си –плача! Защото в епохата на Израждането се провеждат и балове. Балове, бележещи етап от образователния растеж на децата ни. Плача, защото трябва да оставя за учебни занятия третокласника си в училище, в чийто двор кънти покъртителна чалга! И не за успокоение, а за още по- голям ужас, това се случва не само в това училище, намиращо се на ъгъла на два столични булеварда, а може би...във всички, които изпращат абитуриенти. От високоговорителите се носят „ Ах!” и „ Ох!” и прочие междуметия и пошли текстове.И няма как да избягаш-трябва да заведеш детето си. Там! В Училището, което е свята институция, се дава сцена на кръчмарска музика, а в част от подземните му части се помещава фитнес клуб. И така е с почти всички училища и читалища- отдадени са части от тях на фирми с различни сфери на дейност, като преобладаващи са кафенетата и прочие заведения. Все повече се ограничава пространството за образованието, науката и културата, притискат се все повече в ъгъла- като едни слугинчета във вертепа на обществото.

България е част от Балканите, както и фолк- ритмите са част от тях. Нека има фолк. Нека има такава музика , която може да е придружена с прилични и добри текстове.Може би винаги и във всяка нация ще ги има и песните с пошли, вулгарни и простовати текстове. Винаги ще има и „ ценители” на тази музика. Нека. Това е част от „свободата” и „ демокрацията”.  Но да се допусне тя да ечи от Училището, като по този начин се натрапва и налага на всеослушание,  това е повече от Ужас и Абсурд ! И кого до попитам защо това се допуска и случва? Да отида и да издърпам ушите на директорката ли? Или на преподавателката по музика, която е предоставила уредбата на училището, за да се реализира Абсурда? И в ролята на каква?На някакъв самосиндикален културен ренегат?

Немският и швейцарски писател и поет Херман  Хесе казва нещо много вярно в романа си „ Игра на стъклени перли” – че музиката е най- точния индикатор за духовния и социален статус на една нация. Както звучи преобладаващата музика, такова е и състоянието на обществото. Ако тя е преобладаващо спокойна и хармонична, то тази нация, това общество има добър, хармоничен социален и духовен статус. Ако тя е динамична и свръхритъмна, то в сруктурите на обществото нерва е опънат и преобладава хаос, страстите граничат с бунтовност, агресия и пр. За жалост в България преобладващата и налагаща  се е Чалгата ( използвам думата с общоприетото й значение, макар да знам и останалите.). Която съответно постепенно еманира и във всички други обществени, културни и образователни сфери.Слаба утеха е, че се слуша и произвежда и друга музика. Музиката е слуха и звука на културата. Културата е жизненоважна субстанция от мултивитамини за човешката душа. Чалгата е токсин. А когато е пропагандирана от култова институция като Училището, се превръща в оръжие за масово поразяване.

Заставям се да вярвам, че този вирус няма като остра форма свински грип да убие културата и образованието, а като двустранна и нелека, но упорито и добре лекувана пневмония ще отмине! Защото всеки може да се самолекува от него, но са нужни и специалисти! Нужни са и петли, и будилници, които да носят лечителните средства и да възпрепятстват този вирус да се превърне в пагубна епидемия. Заставям се да вярвам, че ги има!Заставям се да вярвам, че този вирус ще отмине!И тогава децата ни ще бъдат изпращани в живота по един светъл, възвисяващ и красив начин. Защото децата, младите хора са цвета на нацията. А цвета е предвестник на плода. Ябълковото дърво има цвят и плод, но и татула има цвят и плод. Заставям се да вярвам, че нашата нация е ябълка, а не татул! Заставям се да вярвам, че епохата на Израждането ще отмине и ще даде място на епоха на Ново Възраждане, на Нов Ренесанс!

И... Пределно ми е ясно, че този постинг е от репертоара на пеещата Пенка, но...е и вид спонтанно средство за изпушване и отпушване...




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - съжалявам, че си била подложена на това (съгласна съм с гореизложеното и те поздравявам за позицията и текста
10.05.2011 20:58
и за децата ми е мъчно, че не са имали шанса да изберат( може би?!) какво да слушат; тук още не съм била свидетел на подобна варварщина, дори скоро присъствах на тържество по повод годишнина училището на щерката и програмата беше съвсем на място, децата се изявяваха в своите силни области и не прозвуча нито една такава "песен", никое от децата не запя "хит" на фолк дива нито пък танцуваха на такива, сега като се замисля - вярно! ( затова ми се струваше значи, че все едно е от наше време празничния концерт)

природата е постоянна в красотата и ценностите си! - ето затова се държа
цитирай
2. marcusjunius - Знаеш ли, има цяло обществено те...
11.05.2011 08:46
Знаеш ли, има цяло обществено течение, което смята, че образованието трябва да се случва в семейството, защото обществените (вкл. публични и частни) училища са подвластни на системна манипулация. От кого ли не. От дуржавата. От парите. От чалгата, телевизията, канцерогенните сокчета с колекция стикери и гумените кроасани с колекция от татуировки.

Обаче къде ти семейство, способно да образова децата си само... Нали и семейството вече не е на мода. На мода е джиткането, консумирането и стъклените домове. Не че съм против модата, не съм. И съм за пълната свобода. Обаче свободата е онова, което правиш, без да вредиш на другите. Май трабва да се връщаме към някаква форма на общинност, комуна - за да запазим себе си.
цитирай
3. indi - от наше време..:)
11.05.2011 16:10
Доре, припомни ми онези от наше време..:) Тогава нещата бяха наистина различни..На съвременните деца добре е да са им съвременни празниците.Съвремието също има своите добри неща. Нека си слушат и модерната чалга.. Може много хора да не са съгласни с мен, но аз мисля, че тя е порок като тютюнопушенето. И както се пушеше тогава в пушкоми, нека си слушат и чалгата в чалгакоми, или в къщи..Но училището да я легализира така, като й дава сцена и ефир, евсе едно директора да покани всички ученици на по цигара- лично закупени от него.
И аз се държа за това, че природата си има постоянни ценности, а другото е...просто мода!
цитирай
4. indi - " Свободата е онова, което правиш, без да вредиш на другите." Абсолютно точно,Марк!
11.05.2011 16:45
О, почти невъзможно е да се образоват децата в семейството..Може би с доста пари и частни учители и само на изпити да се явяват..Но не би било същото.Децата имат нуждата от социалния си училищен контакт- важна част от израстването им е. Но училището е това, което трябва да налага норми и правила- донякъде да даде важна част от възпитанието на децата, и най- вече- да съхрани авторитета си. Положително на голяма част от учениците им харесва чалгата, но самото училище да натрапва и на онзи, които не харесват...абсурдно си е!
Колкото до възпитанието, съм на мнение, че то се получава най- вече в семейството.Ако има такова. Или ако поне остатъците от семейство имат достатъчен потенциал за това да са винаги с три крачки напред в собственото си възпитание и дисциплина, за да има какво да дадат и на децата си. А освен божествена благословия, да си родител е и длъжност. По- трудна и от тази на президент и министър председател! А против модата и аз не съм..И си мисля, дано следващата да е по- добра, по- елегантна и неокарикатуряваща от тази!:) Промени в общностите и аз мисля, че ще се случат в някакъв момент и дано чрез запазване на себе си, съумем да запазим и обществото си!
цитирай
5. martiniki - да, затова и за това:)
11.05.2011 23:02
а ще ти покажа какво имам предвид като качат записа от тържеството на сайта на училището:)

поздрави, Стеф!
цитирай
6. indi - а ще ти покажа какво имам предвид ...
13.05.2011 01:05
martiniki написа:
а ще ти покажа какво имам предвид като качат записа от тържеството на сайта на училището:)

поздрави, Стеф!



О, ще видя с най- голямо удоволствие!!!:)

Поздрав, Доре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: indi
Категория: Изкуство
Прочетен: 959678
Постинги: 369
Коментари: 915
Гласове: 5524
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол